VAS-jana kivun mittaamisessa

VAS-jana on kivun voimakkuutta havainnollistava ”kipumittari”. VAS tulee sanoista Visual Analogue Scale.

VAS-jana toimii niin, että kivuttomuus on lähtötaso, joka on asteikon kohdassa nolla. Maksimikipu on VAS-janan kohdassa 10. Tätä on vaikea käyttää henkilöillä, jotka kärsivät vaikeista kroonisista kivuista 24/7, koska tällaisten henkilöiden VAS ei ole koskaan kohdassa nolla - mittari ei siis aina toimi. Olisikin parempi, että vaikeista kroonisista kivuista kärsivien potilaiden lähtötaso VAS-janalla olisi kohdassa 5.

Vaikeista kroonisista kivuista kärsivien VAS 10 kivut tulevat nopeammin vastaan kuin perusterveillä henkilöillä. Kipupotilailla pahempi kipupäivä tai niin sanotut lisäkivut (eli muista syistä aiheutuneet kivut) voivat siis saada kipupotilaiden ”kupin nurin” paljon nopeammin kuin perusterveillä.

Kuvan ylempi VAS-jana (0 - 10) toimii perusterveiden ihmisten kohdalla. Alempi jana (0 - ääretön) toimii paremmin vaikeista kroonisista kivuista kärsivillä. Pystynuolet osoittavat kivun lähtötason (0 perusterveille ja 5 kipukroonikoille). Kaareva nuoli osoittaa matkan lähtötasosta kohtaan 10.

On hyvä muistaa, että me kaikki koemme kivun eri tavalla ja että kipua on monenlaista. Emme myöskään välttämättä osaa selittää kaikkia kipujen vivahteita, koska aina ei ole olemassa sellaisia sanoja, jotka täysin kuvaisivat, miltä kipu tuntuu.

Teksti Sirpa Tahko ja Päivi Vaarakallio